mam pytanie - co ile powinno się wymieniać świece żarowe przy silniku 1.9TDI.
I jeszcze jedno pytanie: nie ma gdzieś "prostej" tabeli gdzie byłoby napisane co przy jakim przebiegu należy sprawdzić/wymienić. Przy poprzednim aucie (nissan) miałem taką tabelę gdzie na pierwszy rzut oka było widać co i kiedy robić, a przy octavii czegoś takiego w książce znaleźć nie mogę.
przewaznie po 5 latach zaczynaja szwankować. jak jedna padnie , to najlepiej wymienić juz wszystkie, bo bedą ci padac w krótkim czasie , jedna po drugiej
przewaznie po 5 latach zaczynaja szwankować. jak jedna padnie , to najlepiej wymienić juz wszystkie, bo bedą ci padac w krótkim czasie , jedna po drugiej
a po czym można poznać że są padnięte? jakieś oznaki po samochodzie czy kontrolka? akurat moja O pod koniec ubiegłego roku skończyła 6 lat.... chociaż nie potrafię powiedzieć czy wcześniej były wymieniane świece czy też nie....
Dzisiaj postanowiłem sprawdzić jak tam świece się mają i omomierz pokazywał na dwóch jakieś głupoty
Wziąłem zwykły kabelek,podłączyłem pod aku i zero iskrzenia
Niestety ale robiłem to bez dobrego światła(ciężko było podłączyć latarkę ) i przypadkowo dotknąłem bloku silnika i trochę zaiskrzyło
Mogło się coś przez to spieprzyć?
szukałem po necie, i wszędzie pisze żeby odłączyć - jak się grzebie żeby właśnie nie zrobić tego co zrobiłem :roll:
ale jakie skutki to nie pisze
gdzieś wyczytałem że tylko właśnie dla efektów świetlnych się odłącza, ale czy to prawda
bezpieczniki wszystkie całe
a i wyszło że dwie świece walnięte
Komentarz